Kwetsbaarheid voelen vind ik best spannend. Ik voel me dan naakt, alsof iedereen kan zien wie ik ben en wat er in mij speelt. Kwetsbaarheid tonen, vind ik nog veel spannender, want dan kunnen anderen daar een mening over hebben, en vooral een mening over mij. 

Een paar jaar geleden vertelde ik een persoonlijk verhaal, dat ging over mijn scheiding, aan een groep mensen, en er was ook een journalist aanwezig die er een stuk over zou schrijven. Bloednerveus was ik en voor mijn gevoel verliep mijn verhaal hortend en stotend. Maar toen ik klaar was, en er inspirerende gesprekken volgden, had ik het gevoel dat ik meer leefde dan ooit tevoren! Gesprekken die volgden, meer interviews, een bedrijf dat daardoor is uitgebouwd, en vooral mijn persoonlijke ontwikkeling en zelfbeeld dat verstevigd is, zijn het gevolg. 

Een dierbare oud-collega, Jacqui Brassey, heeft deze maand haar boeklancering gehad. Naar aanleiding van het delen van haar persoonlijke verhaal in een TedTalk, ging er een nieuwe wereld open met onder andere een boek als resultaat: “Advancing Authentic Confidence through Emotional Flexibility”.

En deze week verscheen er een interview voor Intermediair met een oud-cliënt. Zij toont in het interview kwetsbaarheid en openheid over haar proces haar de scheiding. Kijkend naar de reacties, een ware inspiratie voor anderen.

Om je kwetsbaarheid te kunnen tonen, is het belangrijk te weten van jezelf welke kwetsbaarheden je hebt. Bewustzijn is daarbij belangrijk. Je bewust worden van waarom je dingen doet, patronen ontdekken en hoe deze zijn ontstaan, maakt dat je er afstand van kunt nemen. Dan bén je niet meer wat je doet, voelt, en denkt, maar dan weet je dat je te allen tijde een keuze hebt in je denken, doen en voelen. 

Om bij je bewustzijn te komen, is het belangrijk dat je uit de dagelijkse drukte stapt, stilstaat bij wat je voelt, wat je denkt en hoe je je gedraagt. Natuurlijk moet het veilig genoeg voor je zijn om hiernaartoe te gaan, of er met iemand over te praten. Je mag erop vertrouwen dat je het gaat lukken, dat je het kunt!

En als je dan stil staat, en je gaat voelen, hoe je je nu eigenlijk voelt, kijk dan eens of je het vast kunt pakken, er een arm omheen kunt slaan, en het kunt vragen wat het wil zeggen, en wat het wil, van jou.  

Vraag je vervolgens af hoe je die behoefte zou uiten, in je eigen handelen, of naar een ander toe.

Welke kwetsbaarheden heb jij?

En hoe ga je daarmee om?

Als je wilt, mag je ze delen. Ik wens je veel mooie momenten.