Scheiden staat op de tweede plaats van de meest stressvolle momenten uit ons leven. Door de ervaren stress en chaos die ontstaat door een scheiding, is een werknemer minder goed in staat op het werk te presteren. Onderzoek wijst uit dat;

  • werknemers in scheiding het Nederlands bedrijfsleven een half miljard per jaar kosten;
  • een werknemer in scheiding dubbel zoveel verzuimt als een andere werknemer.

Om ‘Scheiden op de Werkvloer’ meer vorm te geven, heb ik de afgelopen maanden gesproken met HR-managers, leidinggevenden, en werknemers die een scheiding doormaakten, en veel over dit onderwerp gelezen. Hieruit heb ik geleerd over de impact van een scheiding voor werknemers en ook over de uitdagingen waar werkgevers tegenaan lopen. De belangrijkste adviezen heb ik samengevat in een top 7 aan tips voor werkgevers, een top 10 voor werknemers in scheiding, en een tiplijst voor collega’s om hun collega’s in scheiding te ondersteunen. Hierbij deel 1: Wat kun je doen als werkgever, wanneer je werknemer in scheiding ligt? 7 tips:

  1. Ken je werknemer. Weet wat er speelt, ook thuis, zodat je op tijd kunt ondersteunen
  2. Luister naar je werknemer, erken de (emotionele) situatie, maar ga niet te ver mee in de emoties van de werknemer. Zorg dat je een helikopter blik houdt.
  3. Help de werknemer tijd en werk te structureren
  4. Stimuleer je werknemer goed voor zichzelf te zorgen, bv. bewegen, gezond eten
  5. Maak een passend plan voor werktijden, zodat je collega bv naar de mediator kan
  6. Bied je werknemer ondersteuning bij het emotionele proces van de scheiding al dan niet door middel van het inschakelen van een coach, zodat werknemers in balans blijven en stress leren reduceren
  7. Ook wanneer een werknemer geen behoefte heeft aan begeleiding, kunnen heftige emoties aanwezig zijn. Ben je daarvan bewust en vraag af en toe hoe het gaat.

Uiteraard is deze lijst niet volledig en slechts een selectie van mijn belangrijkste tips.

Heb jij aanvullende tips die jou helpen je werknemer te ondersteunen? Of heb je advies voor werkgevers hoe om te gaan met werknemers in scheiding? Stuur me dan een berichtje of vul gerust aan via een opmerking op deze post. Iedereen die hiermee te maken heeft zal geholpen zijn met alle tips.

We kijken uit naar de reacties.