Normen en waarden. We kennen deze term allemaal wel en gebruiken het waarschijnlijk regelmatig. Maar sta je er wel eens echt bij stil wat jouw normen en waarden zijn? En handel je er ook naar? En wat voel je wanneer je (een van) jouw waarden niet kunt leven?

Twee van mijn kernwaarden zijn respect en betrouwbaarheid. Tot op het naïeve af kan ik mensen vertrouwen op hun woord, blind varen op hun advies, of goede bedoelingen. Dat heeft zo zijn voordelen, want zo hoef ik niet altijd alles tot in den treure uit te zoeken en stap ik nogal eens uit mijn comfort zone. Natuurlijk heeft elk voordeel zijn nadeel: want wanneer iemand toch niet zo betrouwbaar blijkt te zijn, ben ik vaak hevig teleurgesteld en boos en dat kost mij ongelofelijk veel energie.

Ik ben katholiek opgevoed dus normen en waarden is mijn van jongs af aan bewust bijgebracht. Als coach ben ik mij hier meer in gaan verdiepen en als gecertificeerd CTT* consultant start ik al mijn coaching sessies met een ‘persoonlijke waardentest’. Wat zijn jouw belangrijkste waarden? En wat gebeurt er wanneer je deze kunt leven? En hoe voel je je er wanneer je deze niet gerespecteerd worden door anderen en wat doe je dan? Door deze vragen ontstaan inspirerende gesprekken, en het levert vaak ook prachtige inzichten op.

Waarden spelen ook een grote rol op de werkvloer.
Stel jij hebt ‘openheid’ als een van je belangrijkste waarden, maar je krijgt altijd maar een deel van het verhaal te horen, of je hebt het gevoel dat er meer achter een verzoek of actie schuilt dan dat je te horen/zien krijgt. Daar begint toch iets te kriebelen waarschijnlijk.
Of ‘vrijheid’ is een van je kernwaarden, en je hebt een manager die precies wilt weten waar je mee bezig bent, waar je bent en naar toe gaat; jouw ‘micro managed’. Wat doet dat met jou?
De waarde ‘balans thuis/werk’ is belangrijk voor je. Dan vraagt je baas je regelmatig over te werken, of ’s avonds nog even naar een presentatie te kijken. Een enkele keer zal dat geen probleem zijn, maar wanneer dit regelmatig gebeurt, en de balans thuis/werk niet zo’n balans heeft, voelt dat toch ongemakkelijk of zelfs irritant.

Vraag je zelf eens af: wat zijn mijn gedachten? Wat voel ik? En wat is mijn gedrag?

Elk gedrag is gestoeld op gedachten en gevoelens, normen en waarden en behoeften. Dit betekent dat in elke relatie er van alle partijen deze gevoelens, gedachten, normen en waarden, en behoeften meegenomen worden in de interacties. Wanneer deze niet gezien, gehoord, en begrepen worden, ontstaat al heel snel een raar gevoel, achterdocht, en misschien zelfs onenigheid.

Sinds ik in elk coaching traject deze waardentest laat doen, krijg ik van al mijn cliënten terug dat dit ‘in de waarde laten’ een van de belangrijke sleutels is geweest in het stellen van grenzen, het ja of nee zeggen tegen verzoeken, het communiceren met een ander, het feedback ontvangen en geven. Doordat zij inzicht verkrijgen in wat belangrijk voor hen en zelfs ook vaak, voor de ander is, zijn zij in staat om begrip te creëren waardoor er ruimte voor een dialoog ontstaat.

Mijn vraag voor jou is: kijk eens naar jouw normen en waarden; maar kijk vooral eens naar de waarden van anderen wanneer je het niet eens bent met een beslissing of een reactie je niet aan staat. En ben heel eerlijk tegen jezelf. Laat jij de ander in zijn / haar waarde?

Als je in de spiegel hebt gekeken, en je wilt hiermee aan de slag? Neem dan contact met mij op via welkom@scheidenopdewerkvloer.com.

Met waardige groet,
Brechje