De ruimte krijgen – Je ruimte innemen – Een zee van ruimte 

Afgelopen zondag vierde ik de verjaardag van mijn jongste zoon, en mijn ouders waren op bezoek. We zaten aan de, door mijn oudste zelfgebakken, warme appeltaart, toen mijn moeder opmerkte hoe mooi en groen de plant die voor het raam staat, is. We praatten over de verschillende kleuren groen, de grotere, wat oudere bladeren en de nieuwe opkomende licht groene bladeren, en ik vertelde over het feit dat de plant zo’n 3 maanden geleden nog niet een kwart was van wat hij nu is. Klein, dun, slechts 2 groepjes bladeren, en ik vond dat zonde. Dus ik besloot de plant in een grotere pot te zetten, met verse aarde en ik zette hem ook op een andere plek. 

Het resultaat: een prachtige grote, snelgroeiende plant, in de bloei van zijn leven. 

Gisteren sprak ik een klant ter introductie. In het kader van de evaluatie tijd, die meestal zo rond deze tijd van het jaar plaatsvindt, had hij met zijn leidinggevende gesproken, en samen waren zij tot de conclusie gekomen dat een en ander goed gaat, maar dat hij niet echt in zijn kracht zit, en het vlammetje meer een waakvlam is, dan een mooi groot vuur. En dat terwijl hij in de bloei van zijn leven zit! Midden 30, jong gezin, topfit.  

Na het gesprek moest ik aan mijn plant denken en dat zette mij aan het denken over wat ik zelf nodig heb als mens, wanneer ik vastzit, even geen inspiratie heb, niet weet wat er moet gebeuren. En wat er eigenlijk gebeurt bij mijn klanten wanneer ze bij mij komen. Voor mij is ruimte hier een sleutelwoord: wanneer ik even stilsta, of mij terugtrek, iets anders ga doen dan werk of mijn dagelijkse taken, juist dan komen er emoties los, voel ik wat er onder mijn onzekerheid, blijheid, frustratie, zakelijkheid daadwerkelijk zit. Soms voel ik me bang, boos, onzeker, sterk in wat ik wil en kan, of voel ik pijn van een (aankomend) afscheid. Er is ruimte ontstaan om te voelen, inspiratie te krijgen, en te groeien.  

Door te werken met wat je in die ruimte voelt, voel je je daarna vaak veel beter, soms een ander mens, gegroeid. De ruimte wordt weer gevuld met warmte en stevigheid.  

Dat aangaan is best spannend, soms eng en beangstigend. En dat hoef je ook niet altijd alleen te doen. Mij helpt het om te praten met mijn eigen coach, of collega’s en vrienden die me nabij staan. En dat is wat ik doe voor mijn klanten. Alleen al doordat ze ‘ja’ zeggen tegen een aantal coach gesprekken, ontstaat er ruimte. Vervolgens komt er nog meer ruimte tijdens de gesprekken, en zelfs in de reistijd van en naar Amsterdam. Met als resultaat, groei in je werk, (gezins)leven, jezelf.