Wanneer er thuis serieuze veranderingen plaatsvinden, door bijvoorbeeld een scheiding of relatieproblemen, mantelzorg, of overlijden, voel je je instabieler dan normaal en moet je aandacht flink verdeeld worden. Emotioneel in de war, fysiek moe, en door het andere ritme en wellicht slaapgebrek ben je minder scherp. Gevolg: je hebt minder energie voor het werk.

In mijn praktijk zie ik dagelijks mensen die bovenstaande ervaren, maar die ook de druk voelen om te blijven presteren op het werk. Vaak zijn de collega’s niet op de hoogte van de thuissituatie, omdat iets dergelijks als een privéprobleem niet op het werk ‘thuishoort’ of ‘echt niet besproken kan worden’. ‘Het is een zwaktebod’ of ‘het kan tegen je gebruikt worden’.

Aan de andere kant spreek ik regelmatig leidinggevenden die wel zien dat er iets niet klopt, maar die niet weten hoe ze het gesprek kunnen aangaan met hun werknemer. Hoe begin ik het gesprek? Wat mag ik vragen? Wat nou als mijn collega er niet over wil praten?

En zowel de werkgever als de werknemer willen duurzame inzetbaar zijn, nu en in de toekomst.

Mijn visie hierop is: wanneer je, als werkgever of werknemer, het gesprek wel durft aan te gaan, je daarmee niet alleen lucht voor jezelf creëert, maar ook anderen inspireert om meer mens te zijn op het werk. Dat vergt kwetsbaar durven zijn. En dat je als mens toch alles aan elkaar mag vragen.

Omdat ik deze worsteling regelmatig tegenkom, heb ik mijn 3 tips opgeschreven:

  1. Ben naast collega, werkgever, werknemer, ook vooral mens! Hierdoor verlaagt de drempel om een gesprek over thuis aan te gaan.
  2. Durf je kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaarheid is een groot goed. We zijn geneigd om ons stoer en professioneel op te stellen, en daar is natuurlijk niets mis mee. Maar wanneer we ook onze kwetsbaarheid tonen, komt er vaak meer begrip en durft de ander dat ook ineens. Je zult verstelt staan wat dat met je kan doen. Een kanttekening die ik hierbij maak is dat het niet betekent dat je je hele verhaal met iedereen moet delen. Kwetsbaarheid hoeft niet groots en meeslepend. Klein en ingetogen is vaak zeer effectief en gewaardeerd.
  3. Wees bereid. Bereid om hulp te vragen, echt te luisteren, flexibel te zijn (bv door tijdelijke oplossingen rond werk aan te bieden/ te aanvaarden), de veiligheid te creëren voor kwetsbaarheid

Ik hoop deze tips ruimte creëren en vooral een verbinding van mens tot mens tot stand zal brengen en een bijdrage leveren aan duurzame inzetbaarheid.

Wil je meer weten of graag dieper in gaan op jouw situatie, bel of mail mij gerust. Dan kijken we samen hoe ik van dienst kan zijn.

Met menselijke groet,

Brechje